Müşteri hesabı oluşturun, 2 adet ve üzeri ürüne hemen %10 indirim kazanın!
Müşteri hesabı oluşturun, 2 adet ve üzeri ürüne hemen %10 indirim kazanın!
Müşteri hesabı oluşturun, 2 adet ve üzeri ürüne hemen %10 indirim kazanın!
Erken Doğuma İlişkin Gerçekler ve Söylentiler

Erken Doğuma İlişkin Gerçekler ve Söylentiler

GERÇEKLER

1.       Erken doğumların %80'inden fazlası Asya ve Güney Sahra, Afrika'da meydana gelse de, prematüre doğumlar evrenseldir.

2.       Her sene yaklaşık 15 milyon bebek prematüre doğar. Bu, dünya çapında 135 milyon demektir ve dünya çapında toplam doğan bebeğin %11'ine denk gelir.

3.       Gelişmekte olan ülkelerde erken doğum oranı daha yüksektir.

4.       Erkek bebeklerin erken doğma olasılığı kız bebeklere göre %14 daha fazladır ve erkek bebeklerin hastalık ve ölüm riski kız bebeklere göre daha fazladır.

SÖYLENTİLER

Erken Doğum Senin Suçun Değil.

SÖYLENTİ - Prematüre Bebeklerin Anneleri Erken Doğumları Önleyebilirdi.

GERÇEK – İşin doğrusu, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre “tüm erken doğumların kabaca yarısı bilinmeyen nedenlere bağlıdır”.

Prematürelerin ebeveynleri, erken doğumdan sonra büyük bir suçluluk duygusu besler ve bebeklerini yüzüstü bıraktıkları ve onları koruyamadıkları için kendilerine kızmak için çok zaman harcarlar.

Erken doğumların %30'u Preterm Prematür Rüptür Of Membrans (pPROM) sırasında meydana gelir ve %15-20'si preeklampsi, plasenta dekolmanı, Rahim İçi Büyüme Kısıtlaması (IUGR) veya elektif preterm doğumlar gibi tıbbi nedenlerdir. Erken doğumla bağlantılı diğer nedensel faktörler arasında önceki tıbbi durumlar, genetik, çevresel etkiler, kısırlık tedavileri ve uygun olmayan doğum öncesi bakım yer alır. (DSÖ)

Anne adayları her şeyi doğru yapsa bile erken doğum herkesin başına gelebilir.

Bebek-Anne Bağları

SÖYLENTİ – Erken doğum, bebek-ebeveyn bağını bozar, çünkü Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeki bebeklerinin minik vücutlarını kaplayan tüpler ve kanüller vardır.

GERÇEK – Bebeğinizi hemen eve götüremeseniz de, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeyken bile bebeğinizle bağ kurmanın birçok yolu vardır.

·         Bebeğinizle ten teması kurmaya çalışabilir,

·         Bebeğinizin bezini değiştirebilir,

·         Bebeğinizin ateşini ölçebilir,

·         Her ne zaman mümkünse onu emzirebilir,

·         Evden sizin kokunuzu taşıyan eşyalar getirebilirsiniz.

Yakalamaca!

SÖYLENTİ- Bebeğiniz 2 yaşına kadar akranlarına yetişir.

GERÇEK - Çoğu durumda, prematüre bebekler akranlarını 2 ila 3 yaşlarında yakalarlar. Gerçek şu ki, prematüre bebeğinizin boy ve kilo olarak akranlarına ne zaman ve nasıl yetiştiği konusunda birçok faktör rol oynar; 28. haftadan önce erken doğum veya aşırı düşük doğum ağırlığı ve bazı doğum kusurları veya bazı hastalıklar gibi faktörler etkilidir.

Prematüre mi?

SÖYLENTİ – 36 haftalık bebeğiniz gerçekten bir prematüre değil.

GERÇEK - DSÖ, erken doğumu 37. haftadan önce doğan herhangi bir bebek olarak tanımlar. Aslında, DSÖ erken doğumları şu şekilde tanımlıyor:

Aşırı Erken Doğum (<28 hafta)

Çok Erken Doğum (28 ila 32 hafta)

Orta ila Geç Erken Doğum (32 ila 37 hafta)

Ömürlük Süreç

SÖYLENTİ – Prematüre bebeğinizin yolculuğu hastaneden taburcu olunca sona erer.

GERÇEK – Bebeğinizi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde aylarca yaşadıktan sonra eve getirmek genellikle bir geçiş gibi görünür, ancak bu prematüre yolculuğunun bittiği anlamına gelmez. Aslında, yolculuk siz ve prematüre bebeğiniz için daha yeni başlıyor. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ailelerinin anksiyete ve depresyon geliştirme olasılığı %70'tir.

Bu istatistik kulağa ürkütücü gelse de, devam eden araştırmalar bu süreçte hastanelerdeki farkındalığa olan ihtiyaca işaret ediyor. Aynı zamanda araştırmalar, hem Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde geçirilen zaman diliminde hem de sonrasında ebeveynler için destek sağlanması gerektiğini gösteriyor. Ebeveynler henüz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeyken prematüre bebeklerinin bakımına olabildiğince erken dönemde dahil olduklarında, ebeveynler için kaygı düzeyi düşüyor ve hem hastaneye hem bebeklerine güvenleri artıyor.